Иновации – комбиниране на лазер с фреза

Иновации - LASERTEC 65 3D С публикацията обръщам внимание на една от интересните за мен машини на DMG MORI а именно LASERTEC 65 3D. Фирмата, която е генерира иновации за първи път интегрира лазер във високотехнологична 5-осна фрезерна машина. Това иновативно хибридно решение съчетава гъвкавостта на процеса на отлагане на метал...

Китай изстреля първия квантов спътник

Извеждане в орбита Китай изстреля през месец август 2016 г. първия експериментален квантов спътник за комуникация в света. Той е кръстен „Мо Дзъ“ на китайски философ и инженер от древността. Изстрелването е извършено от космодрума „Цзю Цуан“ в северозападната китайска провинция Гансу. Комуникационната система от ново поколение може да устои на...

Китай – космическа свръхдържава

Китай се превръща в космическа свръхдържава. Доказателствата за това са много. Така например космическият кораб “Шънчжоу-11“, изстрелян на 17 октомври 2016 г. се връща на земята с двама астронавти на борда. В началото на 2016 г. Китай успешно изстрелва най-голямата в света ракета от нов тип. Китай не се присъединява към програмата по създаване и експлоатация на Международната космическа станция, а се стреми към 2020 г. да създаде и експлоатира своя собствен космическа станция.

Карбонови криле

Замяната на алуминия с карбон в самолетостроенето позволява да се снижи масата с около 20%, но не е просто да се изработи надежден детайл от карбон. Карбонът е пластмаса, армирована в въглеродни влакна. Укрепването на въглеродните влакна се осъществява с материал, подобен на епоксидната смола. Проблемът при въглеродното влакно, е че то е тънко, поради което не може самостоятелно да се използва като здрав промишлен материал. Благодарение на укрепването му то става толкова здраво, че може да се използва в самолетостроенето.
Първоначално карбонът се използва във военните самолети, а чак след това в гражданската авиация и то в части, които не представляват особена важност. Причината е сложното производство. Ако в карбона попадне и най-малката прашинка, то той става некачествен. Това е причината в производството на самолети да е крайно трудно да се постигне абсолютна надеждност. От тази гледна точка да се направят карбонови криле технологически е изключително трудно.

Ново състояние на водата

Ново състояние на водата? Едно от нещата, които знаем, че водата може да съществува в три агрегатни състояния - течно твърдо и газообразно. Не отдавна група учени откриват ново състояние на водата - течната вода при температура от 50 до 60 градуса по Целзий променя редица от свойства си, а това...

Закаляване на плексиглас срещу напукване

Публикацията разглежда причините за напукване на плексигласа и какво е необходимо да предприемем за да решим този проблем. За целта са представени особеностите в процеса и етапите на закаляването му, както и какво е необходимо да направи преди да пристъпим към закаляването.

Дефектен сектор на стъпков електромотор

В тази статия се разглежда проблемът с появата на дефектен сектор на стъпков електромотор в една от нашите машини за лазерно рязане и гравиране. Посочена е причината за възникването на този проблем, като и предимствата и недостатъците на възможните негови решения.