Китайските космически изследвания вървят с невиждани темпове 

Китай постепенно се превръща в космическа свръхдържава. Доказателствата за това са много. Така например космическият кораб “Шънчжоу-11“, изстрелян на 17 октомври 2016 г. се връща на земята с двама астронавти на борда. В началото на 2016 г. Китай успешно изстрелва най-голямата в света ракета от нов тип. Китай не се присъединява към програмата по създаване и експлоатация на Международната космическа станция, а се стреми към 2020 г. да създаде и експлоатира своя собствен космическа станция.

Постижения

Китайските космически разработки стартират през 50 те години на 20 век. През 70 те години Китай става петата страна, изстреляла изкуствен спътник. През 2003 година той става третата страна изпратила човек в космоса Изобщо за последните 20 години страната се научава да изстрелва пилотирани кораби, да скачва модули в космоса, а също така да разработва изследователски станции.

През 2011 г. Китай изстрелва ракети по често отколкото САЩ. През 2012 г. количеството на изстреляните спътници превишава руските изстрелвания. През 2016 г. Китай изстрелва 26 ракети. Само през периода септември октомври 2016 г. той изстрелва 14 спътника. по този начин Китай Таким излиза на едно ниво със САЩ (16 изстрелвания) и Русия (14 изстрелвания). До 2015 г. Китай е изстрелял общо 230 ракети, като от тях 94,3% са били успешни. По брой изстрелвания той излиза на 4 място, а по показатуля усепшност на изстралването на второ място.

Като цяло 2016 г. е начална година на стремително развитие за китайската космическа програма. Инфраструктурата за развитие на космическите разработки на страната се развива изключително бързо. така например през юни 2016 г. е извършено първото изстралване от четвъртия космодрум на страната. За изстрелването на ракетата “Чанчжън-7“ е използавано гориво на основата на керосина, което съдържа малко количество вредни вещества. На 3 ноември 2016 г. е пусната успешно ракетата “Чанчжън-5“, която по размери отстъпва само на американската “Delta IV Heavy“. Нейният диаметър е 5 метра и може да изведе на орбита спътник с маса 23 тона, както и да достигне до Луната.

Защо китайските космически разработки се развиват с такива темпове

Според Teruhisa Tsujino в условията на авторитарното управление на Комунистическата партия китайските космически разработки са много ефективни. Държавата точно определя дългосрочните цели, а научните организации са под непосредствения контрол на правителството. Страната разчита да изпрати астронавт на Луната не по късно от 2030 г., а на Марс към 2050 г. Освен това Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника(CASC) всеки 5 години представя на държавния съвет на Китай програма за развитие на инфраструктурата до 2025 г. Друга причина за успеха на Китай, е че финансирането и кадрите се предоставят от армията. Може да се каже, че в резултат на разработките, подпомагани от държавата и армията, Китай успява да постигне баланс между разходи и ефективност без да привлича в изследванията и разработките други страни.

Особено внимание трябва да се обърне на проекта за изследване на Луната. През 2018 г. Китай планиран да изстреля автоматична междупланетна станция, която да се прилуни на обратната страна на Луната и да вземе образец от почвата на повърхността. Досега това не е постигано от нито една друга страна. Към 2030 г. китайската програма предвижда да изпрати астронавт на Луната. За да постигне тези цели и за да се превърне в космическа свръхдържава е необходимо Китай да увеличи точността на работата и усъвършенства много други области. Тези области по-пряко или косвено са свързани с неговата космическа програма. Понастоящем страната продължава да трупа опит с високи темпове.

Космическа свръхдържава 1

Китай – настояща и бъдеща космическа свръхдържава

Независимо от бързите темпове на развитие на китайската космическа програма, подобни технологии отдавна се използват в западните страни и Русия. От гледна точка на дизайна китайските ракети са сходни с руските “Съюз“. По отношение на пилотирания полет до Луната, САЩ са направили това преди 50 години. За възможностите на Китай като космическа свръхдържава днес може да се съди основно по това ще съумее ли страната да реализира със собствени усилия проекти в такива неизследвани сфери като изследване на Марс и други планети., а в бъдеще и пилотиран полет до тях.

Оригинален източник на информацията.

Categories:

Comments are closed

Контакти:

Валентин Крумов

caliptos.ltd@gmail.com

Работно време: от 8.00 до 17.00 ч,.

Търговски директор:

Калин Крумов
caliptos.commercial.director@gmail.com
+359/878 945 927

Доставка:

- Куриери: Спиди и Еконт
- Транспорт на фирмата

Начин на плащане:

– Наложен платеж

– По банкова сметка:
BANK: UNICREDIT BULBANK
IBAN: BG06UNCR70001522541935
BIC: UNCRBGSF