Дефектен сектор на стъпков електромотор на лазерна машина

Какво представляват стъпковите електродвигатели

Преди да пристъпим към разглеждането на проблема с дефектен сектор на стъпков електромотор е редно да разясним какво представляват този вид електродвигатели. Характерното за тях, е че се задвижват в двете посоки по определена стъпка в зависимост от подадените управляващи импулси, като могат точно да се позиционират. Предимствата им се свеждат до:

  • малкия обем и тегло;
  • количеството на консумирана енергия;
  • високия, въртящ момент;
  • точното отработване на подадените импулси във въртеливо преместване;
  • при тях почти  няма необходимост от трансмисия и предавка за повишаване на въртящия момент.

Те имат широко приложение – чрез тях работят всички печатащи, четящи и сканиращи устройства на компютрите, клапите, помпите и чистачки на автомобилите, редица машини и съоръжения (сред, които и лазерните машини) както и милиони други машини и оборудване, където позиционирането и точното придвижване е от решаващо значение. Принципа на работа се основава на моментно, магнитното взаимодействие между множество магнитни полюси, получени чрез постоянни магнити и намотки. Магнитите и намотките в този тип електродвигатели можете да видите на втората снимка в дясно. Именно от броя и силата на магнитите и намотките се определя стъпката и въртящия момент на електродвигателя. При тези с постоянни магнити, позицията и момента се “удържа“, независимо от липсата на електрическо захранване.

Дефектен сектор на стъпков електромотор
Дефектен сектор на стъпков електромотор

Причини за възникване на дефектни сектори

Причината за появата на дефектен сектор или сектори при стъпковите електромотори е тяхното пренатоварване. В нашия случай този проблем се появи от натискане в кратък интервал от време на два бутона от таблото за управление на лазерната машина. Бутоните в случая предвиждаха движение в различна посока на режещите глави. Последицата от това е почти едновременното подаване във времето на електричество в едни и същи намотки за движение в различни посоки. Следствие от възникналото напрежение изгаря проводника в намотките на електродвигателя и той не може да възпроизведе въртеливо движение и да задвижи режещите глави на лазера по оста Y (виж видеото в дясно). Това движение кардинално се различава от движението при нормалната работа на двигателя (видеото в ляво).

Нормална работа на електромотор

Работа на електромотор с дефектен сектор

Възможни решения на проблема

От представените кадри е видно, че при наличието на дефектен сектор на стъпков електромотор той не може да функционира, което прави машината за лазерно рязане негодна за работа. Какви са възможните варианти за решение на възникналия проблем?

Първи вариант – изпращане на двигателя до фирмата производител на машината за лазерно рязане и гравиране, анализ на проблема и евентуалната замяна на електродвигателя с нов.

Недостатък на този вариант е времето необходимо за изпращане, анализ и връщане на двигателя. В нашия случай това би отнело около две седмици. С други думи избирайки този вариант ние щяхме да загубим две седмици в престой на машината, без да правим някакви финансови разходи за отстраняване на проблема (т.е. цената на ремонта клони към нула). Фирмата производител най-вероятно би подменила двигателя или би пренавила дефектните намотки. Но, ако гаранционния срок на оборудването ви е изтекъл това означава, че вие ще трябва да си купите нов или да получите стария двигател с пренавити намотки. Друго предимство на този вариант, е че фирмата производител дава гаранция за електромотора.

Втори вариант – закупуване на нов двигател и подмяна на стария.

Този вариант също е свързан със значителна загуба на време. В повечето случаи обаждането, поръчването, намирането в склада, доставката и монтирането биха отнели от 4 до 7 дни. Закупуването на нов двигател, ако бяхме приели този вариант щеше да ни струва около 150-200 лв. Също както при първия вариант предимство тук е гаранцията на електродвигателя, дадена от фирмата производител.

Трети вариант – пренавиване на част от намотките на електродвигателя от електротехник.

При третия вариант на решение на проблема загубеното време в престой на производственото оборудване е най-малко – на нас ни отне 2 дни, в които са включени демонтажа, пренавиването и монтажа на двигателя. Цената на услугата бе около 30 – 35 лв. Недостатък е липсата на каквато и да било гаранция за работата на електродвигателя. Въпреки това обаче след 6 месеца работа проблем с него не е възниквал. При този вариант разбира се трябва да откриете добър електротехник, който да е в състояние да извърши пренавиването на дефектните намотки бързо, качествено и на приемлива цена.

Макар за нас най-удачен да бе третия вариант за решаване на проблема с дефектен сектор на стъпков електромотор всеки един от читателите може да прецени от неговата позиция, кой вариант ще е най-подходящ за него.

Categories:

Comments are closed

Контакти:

Валентин Крумов

caliptos.ltd@gmail.com

Работно време: от 8.00 до 17.00 ч,.

Търговски директор:

Калин Крумов
caliptos.commercial.director@gmail.com
+359/878 945 927

Доставка:

- Куриери: Спиди и Еконт
- Транспорт на фирмата

Начин на плащане:

– Наложен платеж

– По банкова сметка:
BANK: UNICREDIT BULBANK
IBAN: BG06UNCR70001522541935
BIC: UNCRBGSF